Hoe groot is een autoband?

Hoe groot is een autoband?

De breedte van de band kan variëren van 125 mm t/m 335 mm. De breedte gaat altijd in stappen van 10 mm. Bandenmaten lopen daarvan van 125-135-145-155-165-175-185-195-205-215-225-235, etc. Bij de gemiddelde middenklasser in Nederland is de bandbreedte 205 mm breed.

Hoe bandenmaat aflezen auto?

Hoe je bandenmaat aflezen?

  • Breedte (bijv. 195)
  • Hoogte (bijv. Het tweede getal staat voor de hoogte van de band.
  • Bandentype (bijv. R)
  • Velgmaat (bijv. Het derde getal staat voor de doorsnede van de velg.
  • Draagvermogen (bijv. Het laatste getal, de belastingsindex, geeft aan wat het draagvermogen van de band is.

Hoe lees je een bandenmaat af?

Aan de zijkant van je huidige band kun je je bandenmaat aflezen:

  1. Breedte van de band: het eerste getal staat voor de breedte van de band (bijv.
  2. Hoogte van de band: het tweede getal staat voor de hoogte van de band (bijv.
  3. Inch (velgmaat): het derde getal (meteen na de letter “R”) staat voor je velgmaat in inches (bijv.

Wat is hoogte band?

Hoogte (bijv. De hoogte van de band wordt weergegeven als een percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 is de hoogte van de band 55% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 55% van 205mm en daarmee 112,75mm.

Waar staat de maat van een autoband?

3 Constructietype. De letter R betekent dat het een radiaalband betreft. Bijna alle nieuwe autobanden zijn radiaalbanden.

Hoe weet ik de maat van mijn velgen?

1 inch = 2,54 centimeter. Om de diameter van jouw velg in inches te achterhalen deel je het aantal gemeten centimeters door 2,54. Zo is een velg van 16 inch 40,6 centimeter. Ter indicatie: veel moderne auto’s zijn voorzien van 15, 16 of 17 inch velgen.

Wat betekent t op een band?

R – radiale constructie van de band. 15 – diameter van de velg, uitgedrukt in inch. 82 T – load index met waarde 82 en snelheidsindex T (de betekenis van snelheidsindexen en Draagvermogenindexen zijn onderaan te vinden). C – codering van de band voor een bestelwagen.

Wat betekent de R op een bandenmaat?

Hoe bereken je de hoogte van een band?

Bandhoogte en statische afrolomtrek: Op een band staan de aanduidingen 205/55 R16, deze aanduidingen hebben de volgende betekenissen: 205 = loopvlakbreedte in mm. 55 = bandhoogte = 55% van 205 (0.55 x 205 = 112.75 mm)

Hoe weet je welke maat winterbanden moet hebben?

Bij gebruik van winterbanden hoeft de bandenmaat van de winterbanden niet exact overeen te komen met de zomerbanden. Deze maat kan en mag ook kleiner zijn. Wel is aan te raden om niet heel veel kleinere banden te nemen. Zeker bij hoge banden (19 inch en meer) mag het verschil best 2 inch kleiner zijn.

Waar staat de C voor op een band?

15 – diameter van de velg, uitgedrukt in inch. 82 T – load index met waarde 82 en snelheidsindex T (de betekenis van snelheidsindexen en Draagvermogenindexen zijn onderaan te vinden). C – codering van de band voor een bestelwagen.

Hoe weet ik welke steek mijn velgen hebben?

De steekmaat, in mm, staat soms vermeld op de velg. Deze kan je ook vinden door de afstand tussen de buitenkant van één boutgat en de binnenkant van het tegenoverliggende boutgat te meten.

Wat is de bandenmaat van een auto?

De bandenmaat bestaat uit 4 getallen en een letter: de breedte, hoogte, inchmaat, draagvermogen en de snelheidsklasse. Indien je de velgen behoudt is het belangrijk dat je banden ook weer dezelfde bandenmaat hebben. Sommige auto’s hebben voor en achter verschillende bandenmaten, dat is geen probleem zolang er op assen maar dezelfde bandenmaat zit.

Wat is de inch van de autoband?

Een inch staat gelijk aan 25,4 mm. Tegenwoordig zijn de meest banden 15, 16 of 17 inch, omdat auto’s nu steeds vaker zijn uitgerust met grotere velgen. Dit zorgt voor een betere wegligging en ze kunnen meer gewicht dragen. Draagvermogen (bijv. 91) Dit getal staat voor het maximale draagvermogen van de autoband.

Wat is het draagvermogen van een autoband?

Het draagvermogen van een autoband wordt in een code weergegeven. Deze code bestaat uit 2 cijfers. In ons voorbeeld staat hier 87. Volgens het tabel staat de code 87 voor 545 KG. Dit betekend dat deze band een gewicht van 545 KG kan dragen zonder het te begeven. Voor een gemiddelde personenauto is dit voldoende.

Wat is de bandenmaat?

Bandenmaat uitleg. 205 = De breedte van de band in millimeters De codering voor de velgenmaat bestaat o.a. uit een ET waarde. Hogere banden geven over het algemeen meer comfort, omdat ze meer demping geven door de lucht in de band.