Hoe ziet het blad van de esdoorn eruit?

Hoe ziet het blad van de esdoorn eruit?

Deze soort heeft stevige twijgen die dikke tegenoverstaande knoppen met bleekgroene knopschubben dragen. De bladeren zijn vijflobbig en handnervig, bovenaan donkergroen, onderaan blauw-groen tot grijsrood. Net als alle esdoorns heeft deze soort gevleugelde vruchten, die twee aan twee bij elkaar zitten.

Wat is de vrucht van de esdoorn?

De vrucht, een gevleugd nootje, of samara, is voorzien van een grote vleugel. Er zitten twee splitvruchten aan één steeltje; de vleugels staan tegenover elkaar en geven zo een goede verspreiding door de wind.

Wat is de bladvorm van de esdoorn?

Acer pseudoplatanus L.

AARD loofboom
bladrand: gespleten
bladvorm: niervormig
nervatuur: handnervig
VRUCHT gevleugelde splitvrucht

Welke boom lijkt op de esdoorn?

De gewone plataan of Platanus acerifolia (esdoornbladig) lijkt met zijn blad dus heel sterk op de gewone esdoorn maar heeft wel totaal andere vruchten. Ben je nog mee Frank? Zijn vruchten zijn stekelige bollen die in paren aan de boom hangen.

Hoe snel groeit een gewone esdoorn?

De gewone esdoorn kan een hoogte bereiken van wel 30 of 40 meter en groeit in het begin zeer snel. Na vier jaar is de boom ongeveer drie meter hoog. De esdoorn kan wel 500 jaar oud worden. Toch hoeven ze nauwelijks te worden gesnoeid, mits de ruimte toereikend is.

Welke esdoorn kiezen?

In ons land komen de Spaanse aak (Acer campestre) en de Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus) voor, dit worden grote bomen. Uit Noord-Amerika, Japan en Korea komen prachtige soorten, vaak met een extra felle herfstkleur. Voor de tuin wordt meestal gekozen voor kleinere soorten, zoals de Japanse esdoorn.

Heeft een esdoorn doornen?

De boom heeft helemaal geen doornen en lijkt ook niet op een es (Fraxinus). Hoe hij aan zijn Nederlandse naam komt, is niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten, is dat de esdoorn een geslacht is met enorm veel soorten, cultuurvariëteiten en mutaties.

Hoe diep wortelt een esdoorn?

Een volwassen Acer Palmatum kan makkelijk een wortelgestel hebben van 3 meter breed en bijna een meter diep.

Wat is de bladvorm van een zomereik?

Het blad van de zomereik is onregelmatig gelobd, met 3 – 7 diepe bochtige insnijdingen en heeft een asymmetrische vorm. Het blad is kaal en heeft zijn grootste breedte boven het midden.

Hoe moet je een esdoorn snoeien?

Een esdoorn snoeien hoeft niet, maar soms kan het toch nodig zijn. Wanneer je de esdoorn gaat knippen moet je de kroon wat uitdunnen door enkele takken gedeeltelijk of helemaal weg te knippen. Ook moet je de naar binnen groeiende of kruisende takken weghalen. Knip boven een zijtakje dat naar buiten wijst.