Wat is een opstaande kraag?

Wat is een opstaande kraag?

Een opa-kraag (ook wel ‘Sunday shirt’ of ‘bandkraag’ genoemd) is een korte, opstaande kraag van ongeveer 1,5 centimeter. De kraag heeft geen punten, zoals de Kent kraag, en wordt niet omgevouwen. Daarom is de boord niet geschikt om met een das te dragen, waardoor deze informeel aandoet.

Hoe maak ik een opstaande kraag?

Stik de kraagdelen op elkaar, laat de aanzetrand open. Dun de hoeken uit. Strijk de naad open, keer de kraag om, en geef een sierstiksel vlak op de rand. Leg de kraag op de niet verstevigde staander, leg de verstevigde staander aan de andere kant van de kraag en stik de staander en kraag samen.

Hoe moet je een kraag maken?

Naaitechniek | Alles over halsboorden en kragen

  1. Stik de halsboorddelen op elkaar, laat de aanzetkant open. Knip de naden ongelijk af: de binnenboord op 0,75 cm en de buitenboord op 0,5 cm.
  2. Keer de boord. Stik de buitenboord op de goede kant langs de hals.
  3. Zoom de binnenboord met een inslagje op het stiksel vast.

Hoe maak je een sjaalkraag?

Leg de sjaalkraag op het linker-voorpand, laat de naad bij het armsgat van de linker- schouderpas-buiten uitsteken. Rijg de linker-schoudernaden op elkaar. Leg nu het losje stukje van het rechter-voorpand op de sjaalkraag. Zorg dat de tekens van op elkaar komen en dat de tekens van op elkaar komen.

Wat betekent kraag?

omgevouwen of rechtopstaande rand die de hals omsluit en gedeeltelijk bedekt, meestal vastzittend aan de halsopening van een kledingstuk, bijvoorbeeld een jas, een blouse, een overhemd of een jurk, maar soms ook als los attribuut en die dient ter bedekking of bescherming of om esthetische redenen wordt gedragen.

Hoe noem je een kraag?

We beginnen maar even simpel: een ‘gewoon’, simpel T-shirt, heeft meestal een ronde hals of een iets uitgesneden halslijn. De ronde hals wordt ook wel eens ‘R-neck’ genoemd; dit is eigenlijk de Engelse benaming, maar Nederlandse merken en winkels gebruiken ook steeds meer Engelse termen voor hun beschrijvingen.

Welk deel van de kraag verstevigen?

Een beetje vanzelfsprekend is het wel; plakbare versteviging strijk je op de stof en de niet-plakbare naai je op de verkeerde kant van de stof, of naai je mee in de naad. De plakbare versie heeft meestal de voorkeur, deze wordt dan ook het meest verkocht.

Hoe boord aanzetten?

Halsboord op biais manier aanzetten.

  1. Je knipt de boord 5 cm hoog in plaats van 4 cm.
  2. Je stikt hem aan de korte kant dicht, zodat het rond is.
  3. Je legt de naad op middenachter. Goede kant op de goede kant van de stof.
  4. Je speld de boord rondom in de halsopening zonder dubbel te vouwen.

Hoe brei ik een trui met ronde hals?

1ste rij: alle steken recht breien. 2de rij: alle steken averecht breien. Deze 2 rijen steeds herhalen. In het begin van de rij: brei 2 steken, haal 1 steek af, brei 1 steek en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek.

Wat betekent iemand in de kraag vatten?

arresteren (ww) : aanhouden, gevangennemen, in de kraag grijpen, in hechtenis nemen, inrekenen, oppakken, pakken, vangen, vastzetten, vatten. aanhouden (ww) : arresteren, gevangennemen, in de kraag grijpen, inrekenen, klissen.

Hoe heet een trui met kraag?

Een crewneck is een shirt of trui met een ronde hals die perfect aansluit bij de hals. Het shirt sluit dus wat hoger, waarbij de ronding van de hals gevolgd wordt. Kenmerkend voor een crewneck, is dat de stof die de hals maakt, op het shirt gemaakt is.

Hoe heet een kraag met rits?

Een dergelijke kraag op een trui, maar dan met knopen in plaats van een rits, wordt ook wel een troyerkraag genoemd.