Wat is een kromanti winti?

Wat is een kromanti winti?

Kromanti is een belangrijk onderdeel van de traditionele Afro-Surinaamse Winti, een animistische religie. Met ‘Kromanti winti’ of ‘Kumanti winti’ wordt ook wel specifiek verwezen naar de geesten (goden) van het element lucht (het luchtpantheon) binnen deze religie.

Welke winti drinkt jenever?

De Jaw Kumanti; Deze winti kan allerlei kunsten uithalen met vuur. Ook kan hij een flinke hoeveelheid Jenever nuttigen, waarbij de medium na afloop van de trance toestand geen teken van dronkenheid vertoond.

Wat is een Tigri winti?

De Adjaini word ook wel Tigri-Winti genoemd, omdat hij zich als een tijger manifesteert. De persoon die wordt bevangen door een Adjaini tijdens een prey, doet als een tijger en loopt dan op zijn handen en knieen. Wanneer de muziek speelt moeten honden uit zijn buurt blijven, anders worden zij door hem gedood.

Wat is een Ampuku winti?

De ampuku winti is een Afrikaanse winti. Het is een bos winti (boesi winti). In de rangorde van de winti religie behoort de ampuku tot één van de lagere winti’s. Desondanks is de ampuku een zeer slimme winti.

Wat voor winti zijn er?

Het aardepantheon met de goden van de aarde of gron-winti’s.

  • Aisa (wordt beschouwd als het hoofd van de gron-winti’s; tevens Moeder Aarde)
  • Loko (de echtgenoot van Aisa)
  • Leba.
  • Gron-ingi.
  • Luangu.
  • Fodu.

Wat is een OBIA boei?

Obia komt voor als medium of magisch medicijn in de marroncultuur en de Surinaamse winti. Deze armbanden, halssieraden, riemen e.d. worden gedragen ter bescherming tegen hekserij en toverij. Ook ziekte wordt vaak behandeld met deze items. Zulke voorwerpen bevatten vaak kaurischelpjes, in Suriname papa-moni geheten.

Welke winti eet pimba?

Marrons gebruiken pimba tijdens wintirituelen om dichter bij de eigen voorouders te komen en hen om hulp en/of advies te vragen. Pimba wordt gebruikt voor het insmeren van zowel het lichaam, als de muziekinstrumenten die gebruikt worden bij het oproepen van een winti.

Welke winti’s zijn er?

Pantheons

  • Het aardepantheon met de goden van de aarde of gron-winti’s. Aisa (wordt beschouwd als het hoofd van de gron-winti’s; tevens Moeder Aarde)
  • Het waterpantheon met de watergeesten of Watra-Wenu’s. Wenu.
  • Het bospantheon met de bosgeesten of Busi-Gado’s. Busi Ingi.
  • Het luchtpantheon met de luchtgoden of Tapu Winti’s.

Welke winti’s bestaan er?

Wat is een OBIA?

Een obia is een spirituele kracht die volgens animistische geloofstradities uitgaat van de ziel/geest van een mens, dier, plant of een ander natuurlijk fenomeen. Obia komt voor als medium of magisch medicijn in de marroncultuur en de Surinaamse winti.

Wat is een Leba?

geest uit de wintireligie in Suriname die vooral ‘s nachts actief is en die vaak voorgesteld wordt als een oude vrouw of man die onder een boom woont, gekleed is in bananenbladeren of vodden en die een bezem in de hand houdt. 2) geest. verschijning van een geest; geestverschijning; geest.

Wat is een Aisa?

Aisa definities Griekse lotsgodin, of personificatie van het lot. Soms wordt ze genoemd als een van de Moiren of Parcen ( bij de Romeinen de faten), als alternatieve naam voor Faten (degene die de draad doorsnijdt).