Welke temperatuur chocolade smelten?

Welke temperatuur chocolade smelten?

De chocolade die wij verwerken begint te smelten vanaf ca. 30 graden (smeltpunt). De verwerkingstemperatuur is ca 34 graden Celcius.

Wat is getemperde chocolade?

Getempereerde chocolade stolt sneller, mooier en beter dan enkel gesmolten chocolade. Als je toch enkel gesmolten chocolade gebruikt, laat het eindproduct dan stollen in de koelkast. Bedenk wel dat het eindresultaat minder glanzend en knapperig zal zijn dan de getempereerde variant.

Hoe krijg je gesmolten chocolade weer hard?

Als je geen marmeren plaat hebt, kun je chocolade ook tempereren in de pan. Dit gaat als volgt: smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Zodra de chocolade is gesmolten, haal je de pan van het vuur en voeg je een derde stukjes ongesmolten chocolade toe. Nu moet je de chocolade stevig doorroeren met een spatel.

Hoe lang moet chocolade afkoelen?

Laat de chocolade afkoelen tot het 31-32 graden is. Dit duurt best een tijdje omdat de kom ook vrij lang warm blijft. Als ik ongeduldig ben zet ik de schaal met tussenpozen een 1-2 minuten in de koelkast en roer de chocolade goed door. Het is nu klaar voor gebruik.

Kun je alle chocolade smelten?

Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.

Waarom wordt mijn chocolade niet hard?

Laat chocolade vooral niet te heet worden, gesmolten is gesmolten. Deze chocolade zal niet mooi hard worden want alle goede kristallen zijn gesmolten. Dus, wil je chocolade graag gebruiken om in vormpjes te doen, chocoladekrullen van te maken of om dingen in te dopen..

Wat betekent tempereren?

Temperen en tempereren: overal wordt hetzelfde bedoeld maar anders genoemd. Temperen is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van de chocolade, waardoor er kristallen ontstaan. Hierdoor kun stolt hij goed, wordt het hard en knapperig, kan je er vormpjes van maken en gaat het glanzen.

Wat heb je nodig om chocolade te tempereren?

Je hebt enkel chocolade nodig, een mengkom en een spatel. De laatste methode van chocolade tempereren is met “Mycryo”. Dit is een cacaoboter in poedervorm welke direct in de gesmolten chocolade wordt toegevoegd en oplost bij 35°C.

Hoe blijft gesmolten chocolade vloeibaar?

Waarschuwingen

  • Hou de chocolade droog en maak het niet te heet, anders wordt het droog en kruimelig.
  • Als witte chocolade droog en kruimelig is geworden, zet het vuur dan laag en roer er een lepeltje olie of boter door tot het weer vloeibaar wordt.

Hoe lang bonbons uitharden?

Laat de chocolade een paar minuten uitharden in de koelkast, als de chocolade juist is getempereerd, zal dit proces zeer snel gaan. Vul* daarna de vormpjes met de vulling, niet helemaal tot aan de bovenkant en leg deze in de koelkast zodat het stevig word.

Waarom wordt gesmolten chocolade niet hard?

Gebruik een RVS of glazen kom en doe hier je chocolade in. Zet een steelpannetje met een bodempje water op en laat dit nét niet koken. Het gaat erom dat er genoeg waterdamp van het water omhoog komt. Deze chocolade zal niet mooi hard worden want alle goede kristallen zijn gesmolten.

Kan je pure chocola smelten?

Chocolade kun je op verschillende manieren smelten: au bain-maire, in de oven of in de magnetron. Hiervoor kun je melkchocolade, pure chocolade, en witte chocolade gebruiken. Belangrijk bij het smelten van chocolade is dat je het niet laat aanbranden.