Hoe weet je of je baby gedraaid is?

Hoe weet je of je baby gedraaid is?

Als je getrappel of geduw voelt bovenin je buik, tegen je ribben en maag aan, is de kans groot dat je baby in een stuit ligt. De verloskundige kan dit met de hand voelen of bekijken met een liggingsecho. Er is meestal geen oorzaak voor een stuitligging.

Waar voel je beweging bij stuitligging?

Sommige vrouwen voelen zelf dat hun kindje in een stuitligging ligt. U kunt bijvoorbeeld gekriebel of getrappel voelen in uw bekken. Ook kunt u voelen dat er boven in uw buik iets duwt tegen uw ribben of maag.

Doet het draaien van een baby pijn?

Het draaien van je baby kan wat pijnlijk zijn. Maar de meeste vrouwen vinden de pijn goed te verdragen. Neem vooraf rust en slik paracetamol. Het draaien van je baby gaat makkelijker als je tijdens het draaien diep via je buik ademt en je buik ontspant.

Hoe gaat een versie?

Bij een versie draait de verloskundige of gynaecoloog de baby handmatig, door gerichte druk te zetten aan de buitenkant van je buik. De baby draait zo naar een hoofdligging door een soort koprol. Met twee handen haalt de verloskundige of gynaecoloog de billen omhoog.

Wat als de baby niet draait?

Stuitbevalling of keizersnede Als het draaien niet gelukt is of als de baby terugdraait, onderzoekt de gynaecoloog of een natuurlijke stuitbevalling veilig is. Als dat niet zo is, wordt er vaak om medische redenen voor een keizersnede gekozen. Bij 75 tot 80 procent van de baby’s in stuitligging gebeurt dat.

Hoe voel je waar het hoofdje ligt?

Ze voelt met haar handen aan jouw buik, door zachtjes te drukken, waar de rug, het hoofdje, de stuit en de beentjes liggen. Dat is belangrijk om te weten: de ligging van de baby in de buik kan namelijk van invloed zijn op het verloop van je bevalling. De meest gunstige ligging is de ‘achterhoofdsligging’.

Kan de kind na 37 weken nog gaan draaien?

Vóór 36 à 37 weken zwangerschapsduur draaien veel kinderen zelf nog tot een hoofdligging (6% draait niet). Het is dan ook verstandig pas na deze termijn het kind te draaien.

Wat als een baby in stuitligging ligt?

Als de baby in stuitligging ligt, dan zijn er 2 mogelijkheden: Afwachten: Mogelijk draait de baby nog spontaan naar hoofdligging. Die kans is wel klein als je 36 weken zwanger bent en wordt steeds kleiner. De hoeveelheid vruchtwater neemt dan af en de baby krijgt minder ruimte.